Guide: så skapar du en varumärkes-plattform
Nedan presenteras 10 steg som ditt företag kan följa i skapandet av en varumärkesplattform, ett exempel på en formulerad brief av byrån Panang.
1. Affärsidé
En affärsidé bör finnas redo innan ni startar varumärkesarbetet. I varumärkesplattformen sammanfattas affärs- eller verksamhetsidén som beskriver vad ert företag eller organisation gör och för vem ni gör det. I varumärkesplattformen kan detta hållas kort och koncist.
2. Mission & Vision
Er mission talar om vad ni gör och för vem ni gör det. Det här genomsyrar er verksamhet och är något ni arbetar för i allt ni gör. Er vision beskriver ert långsiktiga mål, en framtida idealbild som ni alltid strävar mot. Däremot behöver inte er vision uppfylla formella krav på tidsbundenhet, realism eller mätbarhet.
3. Namn och logotyp
Att göra en flashig logotyp kanske vem som helst kan slänga ihop, men utmaningen är att er logotyp ska höra ihop med ert namn och skapa associationer med vilka ni är, vad ni gör och vad ni står för. Med små medel ska en logotyp kunna skapa känslor, starka uttryck och sticka ut ur mängden för att era målgrupper ska lägga just er på minnet.
4. Varumärkeslöfte
Varumärkeslöftet innefattar det ni säger att ni erbjuder och levererar till kund. Löftet ska vara något som är viktigt för er målgrupp och något ni levererar vid varje kommunikationstillfälle och kundkontakt. Helst ska ert löfte skilja sig från andra företags och organisationers löften inom samma bransch. Således är det klokt att knyta an ert löfte med er USP och er målgrupp. Svara på frågan vad kan ni i er verksamhet lova som ingen annan kan lova, vad tror ni att just era målgrupper värdesätter?
5. Kärnvärden
Värderingar hjälper er att gå i rätt riktning. Vilka värdeord och vilken värdegrund vill ni ska genomsyra er verksamhet, sammanställ en handfull begrepp och utveckla dessa med några enkla meningar. Dessa ska sedan vägleda er i det dagliga arbetet och kan hjälpa er att leva upp till era löften men även er vision och mission.
6. Positionering
En bra fråga att svara på är var står ni i förhållande till era konkurrenter, var befinner ni er nu och var vill ni befinna er? Ett sätt att göra detta på är att sätta upp nyckeltal, Key Performance Indicators (KPI). Enkelt förklarat är KPI ett mätbart värde som under en viss tidsperiod som visar hur effektivt ett företag är på att nå dess prioriterade mål. Genom att sätta upp och följa upp KPI:er är det enklare att se om er verksamhets utveckling styrs i den önskade riktningen. Även genom att göra en enklare konkurrentanalys kan ni se vad era konkurrenter erbjuder och om det finns något som ni erbjuder som ingen annan gör. Således kanske ni hittar en position på marknaden som ingen annan har.
7. Målgrupper
Vilka är era kunder och hur kommunicerar ni på bästa sätt till dem? Det är till era målgrupper som den allra mesta kommunikation ska riktas till, således behöver ni veta vilka som är era målgrupper, vad de har för behov, önskemål och hur ni ska bemöta respektive grupp med ert erbjudande.
8. Kommunikation, maner, tonalitet och attityd
Genom kommunikationen kan ni påverka hur mottagaren ska känna och agera. Hur ni talar till era målgrupper bör således också gå i linje med ert varumärke och är en del i ert varumärkesbyggande, vilken bild ni vill att era målgrupper ska får av er. Här ingår både text och bild och målet är att ni på ett enhetligt sätt kommunicerar med era målgrupper. Givetvis kan kommunikationen skilja sig åt beroende på vilken av era målgrupper ni försöker nå, förutsatt att ni har flera olika målgrupper som skiljer sig åt och kräver att ni bemöter dem på olika sätt.
9. Unique selling point & slogan
Hitta vad som gör er unika i ert erbjudande och kommunicera detta genom en slogan. Denna ska på ett positivt laddat sätt visa varför ni är rätt val för kunden, vad ni har som ingen av era konkurrenter har. Oftast används en slogan som en liten textrad intill eller under logotypen.
10. Låt medarbetarna vara en del i varumärkesplattformen
Genom att låta era medarbetare bidra i arbetet av er varumärkesplattform blir det enklare att få alla i er verksamhet att bygga och stärka varumärket. Detta genom att leva efter den gemensamma varumärkesplattformen. På så vis bygger ni en verksamhet där alla strävar efter samma sak.